Etusivu > Yksityishenkilö > Suomesta Norjaan > Työskentely rakennusalalla

Työskentely rakennusalalla

Vähimmäispalkka
Rakennusalan palkka- ja työehdot ovat säädelty yleisessä työehtosopimuksessa. Työehtosopimusten yleistäminen on yksi niistä keinoista, joilla pyritään ehkäisemään ulkomaalaisten työntekijöiden tavallista huonompia palkka- ja työehtoja.

Rakennusteollisuuden vähimmäispalkka tunnilta:

  • • Koulutetut rakennusalan työntekijät: 209,70 kruunua
    • Työntekijät ilman alan koulutusta, ei alan työkokemusta: 188,40 kruunua
    • Työntekijät ilman alan koulutusta, vähintään yhden vuoden kokemus alalta: 196,50 kruunua
    • Alle 18-vuotiaat työntekijät: 126,50 kruunua

Määrät ovat astuneet voimaan 1. kesäkuuta 2019 alkaen. Päivitetyt vähimmäispalkat löydät aina Norjan työsuojelun (Arbeidstilsynet*) sivuilta.

Ylityölisät
Työehtosopimuksen päätökset ylityöstä eivät ole yleissitovia. Työympäristölain (arbeidsmiljøloven) päätös on voimassa, mikäli suotuisempia ylityölisiä ei ole. Työympäristölain mukaan ylityölisän on oltava vähintään 40 % keskituntiansiosta.

HMS*-kortti
Norjassa kaikilla rakennus- ja asennustyömailla työskentelevillä on oltava HMS-kortti. Korttia edellytetään sekä norjalaisilta että ulkomaalaisilta työntekijöiltä, samoin itsenäisiltä elinkeinon harjoittajilta, koko- ja osa-aikaisilta työntekijöiltä sekä lyhyitä ja pitkiä työtehtäviä tekeviltä. HMS-korttia vaaditaan myös henkilöiltä, jotka tekevät muuta pysyvästi rakennustyömaalle sijoittuvaa työtä. HMS-kortin avulla halutaan tuoda näkyville jokaisen työntekijän henkilöllisyys sekä hänen työnantajansa. Työnantajan vastuulla on varmistaa, että työntekijällä on HMS-kortti.Kaikki HMS-kortit tilataan valmistaja IDEMIALTA tältä nettisivuilta. Kortin voimassaoloaika määräytyy työsuhteen keston mukaan, mutta se on aina voimassa enintään kaksi vuotta. Lisätietoja HMS-kortista löydät Arbeidstilsynetin nettisivuilta.

Rakennus- ja asennustoiminnalla tarkoitetaan esimerkiksi rakennusten rakentamista, kalustamis- ja asennustyötä, tehtaalla valmistettujen elementtien asennusta ja purkamista, purkutyötä, jällenrakentamista ja kunnostamista, saneerausta ja huoltoa sekä pohjatöitä. Henkilökorttia ei tarvita, jos rakennusalan yritystoimintaa harjoitetaan pysyvässä kohteessa, kuten telakalla tai tehtaassa.