Etusivu > Yksityishenkilö > Suomesta Norjaan > Palkka

Palkka

Norjassa ei ole olemassa yleistä vähimmäispalkkaa. Työnantaja ja työntekijä sopivat palkasta yhdessä kirjallisessa työsopimuksessa. On siis erityisen tärkeää tehdä palkasta kirjallinen ja selkeä sopimus.Poikkeuksen tähän sääntöön muodostavat rakennusala (rakennustyötä suorittavat), sähkö-, laivanrakennusteollisuus, maanteitse kuljetettava tavaraliikenne, maatalous- ja puutarhaelinkeinot, henkilökuljetukset ja siivousala. Näillä aloilla on tehty työehtosopimuksia, joissa säädellään palkkaa ja asetetaan työlle vähimmäispalkka. Monilla liiketoiminnan aloilla on oma työehtosopimus*. Työehtosopimus on työnantajapuolen ja työntekijäpuolen välinen sopimus palkasta ja muista oikeuksista. Jotta voit hyötyä työehtosopimuksen mukaisista oikeuksista, on sinun kuuluttava liittoon. Norjan työsuojeluvirainomaisen (Arbeidstilsynet*) nettisivuilta löydät lisätietoa palkasta ja vähimmäispalkasta.

Norjassa on tavallista saada palkka pankkitilille maksettuna kerran kuukaudessa, mikäli toisin ei ole työnantajan kanssa sovittu. Jos sinulle maksetaan tuntipalkkaa, palkanmaksu tapahtuu yleensä joka 14. päivä.

Kun et saa sinulle kuuluvaa palkkaa
Mikäli et saa sinulle kuuluvaa palkkaa, keskustele asiasta työnantajasi kanssa niin pian kuin mahdollista. Voit myös ottaa yhteyttä luottamusmieheen tai ammattiliittoon saadaksesi apua. Mikäli et edelleenkään saa sinulle kuuluvaa palkkaa, on sinun ohjeiden mukaan lähetettävä työnantajalle kirje yksityiskohtaisine palkkavaatimuksineen. Anna konkreettinen eräpäivä palkanmaksulle aikaisintaan viikon päähän ja kerro, että etenet asiassa, mikäli palkkaa ei makseta asettamaasi päivämäärään mennessä. Seuraava etenemisvaihtoehto riippuu siitä, miksi palkkaa ei ole maksettu. Jos työnantaja ei maksa, voit viedä asian sovittelulautakuntaan (forliksrådet) siihen kuntaan, jossa työnantajasi toimii. Sovittelulautakunta on oikeusjärjestelmän alin siviilioikeuksia käsittelevä osasto. Se on meklari-instituutio, jolla on rajoitettu tuomio-oikeus. Sen tavoitteena on, että asianomaiset saisivat ratkaistua kiistan yksinkertaisesti, nopeasti ja ilman suuria kustannuksia. Lautakunta voi auttaa valituksen tekemisessä, jonka jälkeen järjestetään sovittelukokous. Asia ratkaistaan sovittelulla tai tuomiolla, tai se voidaan määrätä seuraavalle oikeuden taholle. Mikäli asia siirretään oikeuteen, tulisi työntekijän hankkia juridista apua saadakseen selville, onko tuomioistuimeen menemiselle riittäviä perusteita. Huomio, että juridinen apu voi tuoda kustannuksia.

Mikäli työnantaja ei voi maksaa maksuvaikeuksien vuoksi, on konkurssihakemus seuraava askel. Tälläisessa tilnateessa työsuojelu voi auttaa asiassa etenemisessä. Mikäli työnantajasi menee konkurssiin, voi NAV* Lønnsgaranti (palkkaturva) kattaa maksamatta jääneen palkkasi. Tämä edellyttää, että esität palkkavaatimuksesi oikealla tavalla ja tiettyyn määräaikaan mennessä. Jos odotat asian suhteen liian pitkään, voi vaatimuksesi vanheta, eikä sitä voi konkurssin jälkeen korvata NAV Lønnsgarantin kautta. NAV Lønnsgaranti voi auttaa sinua asiassa etenemisessä ja kertoa mitkä määräajat ovat voimassa. Huolehdi dokumentaation (tuntilistat, työsopimus*, aikaisemmat palkkakuitit jne.) keräämisestä palkkavaatimustasi varten. Lisätietoja puutteellisesta palkanmaksusta saat Norjan työsuojeluviranomaisen sivuilta.

Solidaarisuusvastuu
Mikäli työnantajasi ei maksa sinulle kuuluvaa palkkaa, voit vaatia sitä tehtävänantajalta tai keneltä tahansa muulta sopimusketjun yläpäässä olevalta osapuolelta, koskien myös pääurakoitsijaa. Solidaarisuusvastuun nimissä voit vaatia sekä palkkaa että ylityökorvauksia. Voit kuitenkin vaatia vain Allmengjøringsforskriften-asetuksen mukaisia ylityökorvauksia ja minimipalkkaa, kun kyseessä on muu kuin työnantajasi. Voit myös vaatia lomakorvauksia siitä palkasta, jonka olet varsinaisella työnantajallasi ansainnut. Jos sinulle ei makseta sinulle kuuluvaa palkkaa ja/tai lomarahoja, on tärkeää toimia nopeasti.

Solidaarisuusvastuu koskee kaikkia yleisen työehtosopimuksen velvoittamia aloja. Lisätietoja solidaarisuusvastuusta löydät työsuojeluviranomaisen sivuilta.