Etusivu > Yksityishenkilö > Suomesta Norjaan > Työskentely Norjassa

Työskentely Norjassa

Pohjoismaan kansalaisena voit työskennellä tai asua toisessa Pohjoismaassa ilman rekisteröitymistä tai työluvan hankkimista. Huomioithan, että joissakin ammateissa toimiminen edellyttää ammatinharjoittamisoikeutta.

Tästä tekstistä saat tietoa muun muassa työnhausta, työolosuhteista, veroista, sosiaalivakuutuksesta ja päivärahasta Norjassa.

Pohjoiskalotin rajaneuvonta voi auttaa sinua aloittaessasi työskentelyn Norjassa. Sinun tulee kuitenkin itse valmistautua käytännön asioihin ja täyttää tarvittavat lomakkeet. Suosittelemme ottamaan selvää kaikista tehtävistä asioista jo ennen kuin matkustat rajan yli.

Työsopimus

Sinulla on aina oikeus kirjalliseen työsopimukseen, huolimatta työsuhteen kestosta tai laajuudesta. Työsopimus kuvaa työntekijän ja työnantajan velvollisuuksia ja oikeuksia, ja sen tulisi sisältää seuraavat tiedot: Sopimuksen osapuolet Työpaikka Työn tai viran kuvaus Työn aloittamisajankohta Arvioitu kesto, mikäli sopimus on toistaiseksi…

Lue lisää

Henkilöllisyyden tunnistaminen, verokortti ja D-numero

Jos aiot työskennellä Norjassa ja palkan maksaa norjalainen työnantaja, tarvitset norjalaisen verokortin. Jos aiot olla Norjassa alle kuusi kuukautta (183 päivää), myönnetään sinulle D-tunnus (väliaikainen henkilötunnus). Jos olet aikaisemmin työskennellyt Norjassa ja saanut joko henkilötunnuksen tai D-tunnuksen, tulee sinun käyttää…

Lue lisää

Sosiaaliturva Norjassa – jäsenyys sosiaaliturvajärjestelmässä

Norjan julkista sosiaaliturvajärjestelmää kutsutaan nimellä folketrygden. Ollaksesi oikeutettu Folketrygdloven-lain mukaisiin etuuksiin, on sinun oltava sosiaaliturvajärjestelmän jäsen. Tämä koskee: kaikkia NAVin etuuksia terveyspalveluihin liittyvät etuudet (lääkärinhoito, psykologin palvelut ja lääkekustannukset pysyvän sairauden kohdalla). Pääsääntöisesti kaikki Norjassa asuvat kuuluvat Norjan sosiaaliturvan piiriin.…

Lue lisää

Päivärahan siirtäminen Norjasta Suomeen

Jos olet ansainnut päivärahaoikeudet Norjassa ja muutat takaisin Suomeen, voit siirtää nämä oikeudet mukanasi, jos: Eta-maiden sopimus koskee sinua Olet kuulunut Norjan sosiaaliturvan piiriin Olet ansainnut oikeuden työttömyyden aikaiseen päivärahaan Norjassa Jos jäät työttömäksi Norjassa ja aiot palata Suomeen, täytyy…

Lue lisää

Huolehdi asiakirjoista

Pidä kaikki työsuhteitasi ja Norjassa oleskeluasi koskevat asiakirjat tallessa. Ne voivat olla tärkeitä, jos sinulla esimerkiksi tulee ongelmia työnantajan kanssa. Tee itsellesi oma kansio Norjan papereille, mihin keräät kaikki asiakirjat, kuten työsopimukset, palkkalaskelmat, veroilmoitukset, vuosilaskelmat (sammenstilling, aikaisemmin lønns- og trekkoppgave)…

Lue lisää

Johannan norjalainen seikkailu

Lukion jälkeen opiskelu ei kiinnostanut, joten halusin pitää seikkailevan välivuoden. Ruotsissa ja Tanskassa matkustelun jälkeen päädyin Carina-serkun luokse Etelä-Norjaan Stavangerin lähelle Sandnesiin. Carinan avustuksella sain Norjassa toimivien kalatehtaiden yhteystiedot. Aloin ottamaan yhteyttä suoraan yrityksiin sekä soittamalla että lähettämällä kirjallisia hakemuksia.…

Lue lisää

"Norjan kieli ei ole vaikea"

Minä tulin Norjaan jalkapallon takia. Tromsö IL osti minut Suomesta ja sen takia tulin tänne vuonna 2000 tammikuussa. Itse puhuin englantia ensimmäisen kuukauden ajan mutta sitten kokeneet pelaajat sanoivat minulle että minun pitää oppia norjan kieli. En käynyt missään kursseilla…

Lue lisää

Hyödyllisiä linkkejä

NAV NAV (Työ- ja hyvinvointihallinto) Tietoa työnvälityksestä ja hyvinvointijärjestelyistä Norjassa. Avoimet työpaikat Norjassa, tietoa etuuksista, kuten sairauspäivärahasta, päivärahasta, eläkkeestä, vanhempainrahasta, sosiaalivakuutuksesta, lapsilisästä jne. Avoimet työpaikat Käsittelyaika NAVilla Työportaalit ja varamiespalvelut Lista joistakin monista työportaaleista, vuokratyö- ja rekrytointitoimistoista sekä alakohtaisista organisaatioista Norjassa. Work…

Lue lisää