Etusivu > Yksityishenkilö > Suomesta Norjaan > Terveydenhuolto

Terveydenhuolto

Täältä löydät tietoa terveydenhuollosta Norjassa sekä niistä säännöistä, jotka sinun tulee tietää sairastumisen tai työtapaturman varalta.

 

Terveyspalvelut Norjassa

Kuntien tulee huolehtia välttämättömien terveyspalvelujen järjestämisestä kaikille kuntalaisille (koskee myös maahanmuuttajia, pakolaisia ja turvapaikanhakijoita). Kuntien vastuulla on tarjota muun muassa: terveysasemat lapsille ja nuorille, kouluterveydenhuolto, raskausajan ja sen jälkeinen hoito omalääkärijärjestelmä lääkäripäivystys kuntouttavat terveys- ja hoitopalvelut kuten kotisairaanhoito, henkilökohtainen avustus,…

Lue lisää

Omavastuu/vapaakortti

Sosiaaliturvajärjestelmän jäsenenä maksat vain määrätyn osuuden julkisten terveydenhuoltopalvelujen kustannuksista. Tätä kutsutaan omavastuuksi. Jos olet maksanut omavastuuta tiettyyn rajaan asti ja maksukatto täyttyy, voit saada vapaakortin. Vapaakortin myötä sinun ei tarvitse enää maksaa omavastuuta kyseisen kalenterivuoden aikana. Vapaakortteja on kahdenlaisia. Suurkäräjät…

Lue lisää

Omalääkäri

Kaikilla norjalaisessa kunnassa asuvilla on oikeus omalääkäriin (fastlege). Heillä on siis oikeus olla omalääkärin hoitolistalla. Tätä kutsutaan omalääkärijärjestelmäksi. Asumiseksi lasketaan väestörekisteriin kirjattu asuminen norjalaisessa kunnassa. Työn vuoksi maahan tulleilla henkilöillä, joita ei ole kirjattu väestörekisteriin, ei ole oikeutta omalääkäriin. Kaikilla välittömän…

Lue lisää

Eurooppalainen sairaanhoitokortti

Eurooppalainen sairaanhoitokortti oikeuttaa sinut terveydenhuoltoon oleskellessasi väliaikaisesti toisessa EU/ETA-maassa tai Sveitsissä. Näyttäessäsi eurooppalaista sairaanhoitokorttia hoidon antajalle, on sinulla oikeus välttämättömään sairaanhoitoon oleskelumaassa samoilla ehdoilla kuin maan asukkailla. Maksat heidän kanssaan saman omavastuuosan hoidosta. Kortti ei kata kustannuksia, jos matkustat maahan…

Lue lisää

Hammashoito

Lapsille hammashuolto on ilmaista. Aikuiset maksavat lähtökohtaisesti itse hammashuollostaan, mutta joitakin poikkeuksia on. Lasten hammashoito (0-18 vuotiaat) Kaikki muu hoito, paitsi oikomishoito on ilmaista lapsille. Paikkakuntasi julkinen hammashuoltoklinikka kutsuu lapsen tarkastukseen säännöllisin väliajoin. Ensimmäinen kutsu tulee yleensä lapsen täytettyä kolme…

Lue lisää

Sairauspoissaolo omalla ilmoituksella (egenmelding)

Egenmelding on työnantajalle tehtävä oma ilmoitus siitä, että et voi sairauden tai tapaturman vuoksi työskennellä. Sinulla ei tarvitse olla lääkärintodistusta. Omaa ilmoitusta voi käyttää vain työnantajan vastuukaudella, joka on sairauspoissaolon ensimmäiset 16 kalenteripäivää. Olet oikeutettu sairauspoissaoloon omalla ilmoituksella, jos olet…

Lue lisää

Sairausloma

Jos olet sairas omailmoituspäivien jälkeenkin, tulee sinun ottaa yhteyttä lääkäriin. Sairausloma on ajankohtainen, jos jokin lääketieteellinen syy estää työskentelyäsi. Sairausloman myöntäjän tulee aina harkita, onko työskentelyllesi olemassa vakavia lääketieteellisiä esteitä, niin sairausloman ensikertalaisena kuin pidempään jatkuvassa tilanteessakin. Mikäli sairausloma on…

Lue lisää

Sairauspäiväraha

Sairauspäivärahan tarkoitus on kompensoida sairaudesta tai vammasta johtuvia ansiotulon menetyksiä. Voit saada sairauspäivärahaa seuraavien ehtojen täyttyessä: kuulut maan sosiaaliturvan piiriin työkyvyttömyytesi johtuu omasta sairaudesta tai vammasta olet ollut työssä vähintään neljä edeltävää viikkoa ennen sairausloman alkamista menetät eläkettä kerryttävää ansiotuloa sairauden aikana.…

Lue lisää

Työtapaturma

Työtapaturmalla tarkoitetaan työonnettomuudesta johtuvaa henkilövahinkoa, sairautta tai kuolemantapausta. Jotkin sairaudet voidaan myös määritellä työperäiseksi sairaudeksi, jos ne johtuvat työympäristön haitallisista vaikutuksista. Työnantajan velvollisuutena on lähettää tapaturmailmoitus NAVille mahdollisimman pian työtapaturman tai työperäisen sairauden havaitsemisen jälkeen. Sinun on itse huolehdittava, että työnantaja saa tietää…

Lue lisää

Arbeidsavklaringspenger (AAP) eli työkyvynarviointiraha

Jos et sairauspäivärahakauden jälkeen edelleenkään kykene työskentelemään, voi sinulla olla oikeus työkyvynarviointirahaan (arbeidsavklaringspenger). Työkyvynarviointiraha turvaa tulosi elämäntilanteessa, jolloin sairauden tai tapaturman jälkeen tarvitset NAVilta apua työhön palaamisessa. Saadaksesi työkyvynarviointirahaa, tulee työkykysi olla alentunut vähintään puolella (50%). NAVin tarjoama apu voi olla…

Lue lisää

Työkyvyttömyyseläke

Työkyvyttömyyseläke voi olla sinulle ajankohtainen, jos työkykysi on pysyvästi alentunut sairauden tai vamman vuoksi. Mikäli olet ollut työssä, voit saada työkyvyttömyyseläkettä vasta yhden vuoden sairauslomalla olon ja tämän jälkeen jatkettujen hoitojen ja/tai työntekoa tukeviin toimintoihin osallistumisen jälkeen. Useimmissa tapauksissa sairauslomajakson…

Lue lisää

Hyödyllisiä linkkejä

Helsenorge Tietoa terveyspalveluista, hammashuollosta ja eurooppalaisesta sairaanhoitokortista. NAV NAV (Työ- ja hyvinvointihallinto) Tietoa työnvälityksestä ja hyvinvointijärjestelyistä Norjassa. Avoimet työpaikat Norjassa, tietoa eri etuuksista, kuten sairauspäivärahasta, päivärahasta, eläkkeestä, vanhempainrahasta, sosiaalivakuutuksesta, lapsilisästä jne. Sairausloma Tietoa sairauslomasta Norjassa. Sairauspäiväraha Tietoa Norjan sairauspäivärahasta. Työtapaturma…

Lue lisää