Etusivu > Yksityishenkilö > Suomesta Norjaan > Palkka ja työsuhteet

Palkka ja työsuhteet

Sinulla on Norjassa työskennellessäsi samat oikeudet palkka- ja työehtoihin kuin norjalaisellakin työntekijällä.

 

Työsopimus

Sinulla on aina oikeus kirjalliseen työsopimukseen, huolimatta työsuhteen kestosta tai laajuudesta. Työsopimus kuvaa työntekijän ja työnantajan velvollisuuksia ja oikeuksia, ja sen tulisi sisältää seuraavat tiedot: Sopimuksen osapuolet Työpaikka Työn tai viran kuvaus Työn aloittamisajankohta Arvioitu kesto, mikäli sopimus on toistaiseksi…

Lue lisää

Työaika

Norjassa työaikoja säädellään työympäristölaissa (Arbeidsmiljøloven). Työaika saa Norjassa olla enintään 40 tuntia viikossa, eli keskimäärin kahdeksan tuntia päivässä ja viisi päivää viikossa. Kuormittavia työaikoja tekeville (esimerkiksi vuorotyö), on asetettu lyhyempi viikoittainen työaika. Työn alkamisaika vaihtelee eri aloilla, toisilla työ alkaa…

Lue lisää

Palkka

Norjassa ei ole olemassa yleistä vähimmäispalkkaa. Työnantaja ja työntekijä sopivat palkasta yhdessä kirjallisessa työsopimuksessa. On siis erityisen tärkeää tehdä palkasta kirjallinen ja selkeä sopimus.Poikkeuksen tähän sääntöön muodostavat rakennusala (rakennustyötä suorittavat), sähkö-, laivanrakennusteollisuus, maanteitse kuljetettava tavaraliikenne, maatalous- ja puutarhaelinkeinot, henkilökuljetukset ja siivousala. Näillä…

Lue lisää

Työskentely rakennusalalla

Vähimmäispalkka Rakennusalan palkka- ja työehdot ovat säädelty yleisessä työehtosopimuksessa. Työehtosopimusten yleistäminen on yksi niistä keinoista, joilla pyritään ehkäisemään ulkomaalaisten työntekijöiden tavallista huonompia palkka- ja työehtoja. Rakennusteollisuuden vähimmäispalkka tunnilta: • Koulutetut rakennusalan työntekijät: 209,70 kruunua • Työntekijät ilman alan koulutusta, ei…

Lue lisää

Matkat, ruokailu ja työvaatteet

Työtehtävissä, joissa yöpyminen kodin ulkopuolella on välttämätöntä, kattaa työnantaja tarkemman sopimuksen mukaan välttämättömät matkakulut työtehtävän alussa ja lopussa sekä kohtuullisen määrän kotimatkoja. Ruokailun ja majoituksen järjestämisestä on neuvoteltava ennen työntekijän lähettämistä työhön asuinpaikan ulkopuolelle. Työnantajan tulee pääsääntöisesti huolehtia ruokailusta ja…

Lue lisää

Loma ja lomaraha

Vuosilomalain mukaan kaikilla työntekijöillä on oikeus lomaan vähintään 25 arkipäivän verran vuodessa. Arkipäiviin luetaan myös lauantait. Sunnuntait tai pyhäpäivät eivät ole arkipäiviä. Normaalisti kuusi työpäivää vastaa yhtä viikkoa lomaa. Työntekijällä on siis oikeus lomaan yhteensä neljä viikkoa ja yksi päivä…

Lue lisää

Perhevapaat

Työntekijänä sinulla on oikeus (virka)vapaaseen seuraavissa elämäntilanteissa: raskaus, äidin tukeminen synnytyksen jälkeen, synnytys ja vanhempainvapaa. Työntekijällä on oikeus olla pois työstä, mikäli lapsi tai lapsenhoitaja on sairas. Oikeus on voimassa siihen kalenterivuoteen asti, jolloin lapsi täyttää 12 vuotta. Sairauspäiviä saa…

Lue lisää

Työympäristö

Helse, miljø og sikkerhet (HMS): terveys, ympäristö ja turvallisuus Työnantajan vastuulle kuuluu: Varmistaa, että työntekijällä on täysin kelpoinen työympäristö, sisältäen ettei työstä seuraa fyysisiä tai psyykkisiä vammoja tai sairauksia. Systemaattinen työpaikan kelpoisuuden ja turvallisuuden valvominen. Tämä tarkoittaa, että työnantaja säännöllisin…

Lue lisää

Työympäristölaki ja työsuojeluviranomainen

Norjassa on työympäristölaki (arbeidsmiljølov), joka säätelee työnantajien ja työntekijöiden velvollisuuksia ja oikeuksia. Lain tarkoituksena on suojella työntekijää fyysisiltä ja psyykkisiltä vahingoilta, huolehtia hyväksyttävästä työympäristöstä ja turvata hyvät työolosuhteet kaikille. Jos sinulla on työhön liittyviä ongelmia, tulee sinun aina ensiksi keskustella…

Lue lisää