Etusivu > Yksityishenkilö > Suomesta Norjaan > Kun olet saanut työtä Norjasta

Kun olet saanut työtä Norjasta

Onko työnantaja vakavasti otettava?

Ennen kuin vastaat myöntävästi työtarjoukseen, suosittelemme sinua tarkistamaan, onko työnantaja luotettava ja vakavasti otettava. Sivulla  Brønnøysundregistrene(vastaa suomalaista Kaupparekisteriä) löydät tärkeitä tietoja, kuten onko työnantaja rekisteröitynyt, onko sillä ollut maksumerkintöjä, konkurssia tai muita vastaavia merkintöjä. Voit myös ottaa yhteyttä palveluun puhelimitse…

Lue lisää

Kirjallinen työsopimus

Työntekijänä Norjassa sinulla tulee olla kirjallinen työsopimus. On tärkeää huolehtia sen saamisesta. Sinulla tulee olla työsopimus huolimatta työn kestosta tai siitä, onko työ väliaikainen tai vakituinen. Joillakin aloilla on yleisen työehtosopimuksen (allmenngjorte tariffer) mukaiset vähimmäispalkat (minstelønn), tarkista että sitä noudatetaan…

Lue lisää

Oletko rajankävijä?

Jos asut suomalaisessa rajakunnassa ja työskentelet norjalaisessa rajakunnassa, on rekisteröinnille ja verotukselle omat sääntönsä. Selvitä mahdollinen rajankävijästatuksesi ennen kuin hakeudut verotoimistoon Norjassa ja haet verokorttia. Sinut katsotaan rajankävijäksi, jos: • asut ruotsalaisessa tai suomalaisessa kunnassa, jolla on raja Norjan kanssa…

Lue lisää

Henkilöllisyyden tunnistaminen, verokortti ja D-numero

Jos aiot työskennellä Norjassa ja palkan maksaa norjalainen työnantaja, tarvitset norjalaisen verokortin. Jos aiot olla Norjassa alle kuusi kuukautta (183 päivää), myönnetään sinulle D-tunnus (väliaikainen henkilötunnus). Jos olet aikaisemmin työskennellyt Norjassa ja saanut joko henkilötunnuksen tai D-tunnuksen, tulee sinun käyttää…

Lue lisää

Verotus ja veroilmoitus

Norjalainen verojärjestelmä Norjassa julkisen sektorin tehtävänä on huolehtia monesta asukkaidensa hyväksi koituvasta asiasta, kuten kaikille tarjolla olevista terveyspalveluista, oikeudesta koulunkäyntiin ja muista isoista tuksista elämän eri osa-alueilla. Maksamillamme verotuloilla rahoitetaan julkisia toimintoja, kuten terveydenhuoltoa, sairaaloiden toimintaa, koulutusta ja liikennettä. Yhteisten maksujen lisäksi…

Lue lisää

Sosiaaliturva Norjassa – jäsenyys sosiaaliturvajärjestelmässä

Norjan julkista sosiaaliturvajärjestelmää kutsutaan nimellä folketrygden. Ollaksesi oikeutettu Folketrygdloven-lain mukaisiin etuuksiin, on sinun oltava sosiaaliturvajärjestelmän jäsen. Tämä koskee: kaikkia NAVin etuuksia terveyspalveluihin liittyvät etuudet (lääkärinhoito, psykologin palvelut ja lääkekustannukset pysyvän sairauden kohdalla). Pääsääntöisesti kaikki Norjassa asuvat kuuluvat Norjan sosiaaliturvan piiriin.…

Lue lisää

Väestörekisteröinti – minkä maan väestörekisteriin kuulut?

Norjassa väestörekisteröinnistä huolehtii verotoimistot. Minkä maan väestörekisteriin kuulut, riippuu elämäntilanteestasi ja siitä, kuinka usein olet kotona Suomessa. Sinun ei tarvitse rekisteröityä Norjan väestörekisteriin, vaikka työskenteletkin Norjassa. Voit olla kirjoilla Suomen väestötietojärjestelmässä samalla kun sinulla on väliaikainen osoite Norjassa. Väestörekisteröintiä koskevia…

Lue lisää

Hanki itsellesi norjalainen e-henkilötunniste / Bank-ID (sähköinen tunnistautuminen)

Norjalaiset viranomaiset, julkiset yksiköt ja kunnat, esimerkiksi NAV ja Skatteetaten, käyttävät yhä enemmän sähköisen kommunikaation keinoja. Monen julkisen palvelun käyttäminen edellyttää sähköistä tunnistautumista. Vaihtoehtoja tunnistautumiseen on viisi: MinID BankID Buypass Commfides BankID på mobil Eri palveluilla on erilaiset turvatasot. Palvelun…

Lue lisää

Tarkista työnantajaltasi, onko kaikki paperit kunnossa

Ennen työskentelyn aloittamista Norjassa, kannattaa tarkistaa työnantajalta, että kaikki paperit ovat kunnossa. Tarkasta, onko työnantaja saanut verokorttisi ja ilmoittanut sinut Aa-rekisteriin. Työnantajalla on velvollisuus pidättää veroja 50 %, mikäli verokorttia ei ole toimitettu. Jos olet rajankävijä, maksat veroa 10 %…

Lue lisää

Ilmoita ulkomaan tilanteestasi eri tahoille Suomessa

Sinun ei välttämättä tarvitse kuulua eri liittoihin ja maksaa niihin maksuja Norjan työn aikana. Ota selvää, mikä käytäntö pätee sinun kohdallasi. Informoi Eläketurvakeskusta ulkomailla oleskelusta/työstä, jotta sosiaalivakuutus tulee maksuun oikeassa maassa. Ole yhteydessä työttömyyskassaasi ja selvitä, onko sinun säilytettävä jäsenyytesi…

Lue lisää

Pankkitilin avaaminen

Voidaksesi avata pankkitilin Norjassa, on sinulla oltava pankissa mukanasi passi (voimassa oleva henkilöllisyystodistus) ja D-numero tai norjalainen henkilötunnus. Pankkitiliä avatessa voit hankkia norjalaisen verkkopankin käyttäjätunnuksen (bank-ID). Moni viranomainen käyttää palveluissaan verkkopankkitunnuksia, esimerkiksi veroilmoituksen voi tehdä pankkitunnuksilla verkossa. Siksi norjalaisen pankkitilin…

Lue lisää

Ammattiyhdistys

Ammattiosasto (fagforening) muodostuu yhden tai useamman organisaation työntekijöistä. Ammattiosastojen maantieteellinen toimialue voi vaihdella. Joillakin se on kokonainen lääni. Yhden yrityksen sisällä toimivaa ammattiosastoa kutsutaan yleensä nimellä klubb. Ammattiosasto huolehtii työntekijöiden eduista. Tärkein ammattiosastojen tehtävä on työskennellä parempien palkka- ja työehtojen…

Lue lisää

Huolehdi asiakirjoista

Pidä kaikki työsuhteitasi ja Norjassa oleskeluasi koskevat asiakirjat tallessa. Ne voivat olla tärkeitä, jos sinulla esimerkiksi tulee ongelmia työnantajan kanssa. Tee itsellesi oma kansio Norjan papereille, mihin keräät kaikki asiakirjat, kuten työsopimukset, palkkalaskelmat, veroilmoitukset, vuosilaskelmat (sammenstilling, aikaisemmin lønns- og trekkoppgave)…

Lue lisää