Etusivu > Yksityishenkilö > Suomesta Norjaan > Verotus ja veroilmoitus

Verotus ja veroilmoitus

Norjalainen verojärjestelmä
Norjassa julkisen sektorin tehtävänä on huolehtia monesta asukkaidensa hyväksi koituvasta asiasta, kuten kaikille tarjolla olevista terveyspalveluista, oikeudesta koulunkäyntiin ja muista isoista tuksista elämän eri osa-alueilla. Maksamillamme verotuloilla rahoitetaan julkisia toimintoja, kuten terveydenhuoltoa, sairaaloiden toimintaa, koulutusta ja liikennettä. Yhteisten maksujen lisäksi verotuksella autetaan tasoittamaan kansalaisten taloudellista eriarvoisuutta. Verotuksessa erotetaan suorat ja epäsuorat verot. Maksamme tuloveroa tuloistamme, kuten ansiotyöstä, liiketoiminnasta ja pankkitalletusten koroista. Epäsuoria veroja on erilaisia, niihin lukeutuu muun muassa arvonlisävero (merverdiavgiften=mva/moms). Tämä on vero, jonka maksamme ostaessamme tavaroita ja palveluja. Osa maksamastamme tavaran tai palvelun hinnasta maksetaan näin edelleen valtiolle.

Velvollisuus maksaa veroa Norjaan
Henkilöt, jotka norjalaisten sääntöjen mukaan ovat verotettavin perustein kirjoilla Norjassa, ovat velvollisia maksamaan veroja kaikista tuloistaan ja omaisuudestaan. Norja merkitään henkilön asuinmaaksi, mikäli hän oleskelee Norjassa yli 183 päivää 12 kuukauden aikana, tai yli 270 päivää 36 kuukauden aikana. Henkilöt, jotka eivät oleskele maassa tarpeeksi kauan norjalasten verosääntöjen mukaan, ovat kuitenkin verovelvollisia palkkatulojen ja liiketoiminnasta saatujen tulojen osalta. Norjan ja kotimaasi välillä voi olla verosopimus, joka vaikuttaa verovelvollisuuteesi Norjassa. Mikäli työskentelet Norjassa norjalaiselle työnantajalle tai norjalaisen työnantajan vuokraamana, sinulle maksettava palkka on aina veronalaista tuloa Norjassa. Löydät lisätietoa verojärjestelmästä Norjan veroviranomaisen (Skatteetaten) nettisivuilta.

Kun työskentelet norjalaiselle työnantajalle, maksat veroja Norjaan. Tulot, joista maksat veroja Norjaan, voivat olla myös veronalaisia kotimaassasi. Saman tulon tai omaisuuden kaksoisverotuksen välttämiseksi Norjalla on verotussopimuksia monen maan kanssa.

Osoitteessa Nordisk eTax löydät paljon tietoa ja vastauksia moniin verotukseen liittyviin kysymyksiin. Sivut ovat kehitetty yhteistyössä Pohjoismaisen ministerineuvoston ja kaikkien Pohjoismaiden veroviranomaisten kanssa.

Verokortti*
Kaikilta Norjassa työskenteleviltä henkilöiltä vaaditaan verokortti. Verokortti on sähköinen asiakirja ja se osoittaa, kuinka paljon työnantajan tulee pidättää veroa sinulle maksettavasta palkasta. Työnantajan pidättämää summaa kutsutaan ennakonpidätykseksi (skattetrekk tai forskuddstrekk).

Sinulle lähetetään verokorttisi tiedot erillisellä ilmoituksella (skattetrekksmelding). Tätä ilmoitusta ei tarvitse toimittaa työnantajalle. Työnantajasi hakee verokorttisi sähköisenä käyttämällä norjalaista henkilötunnustasi. Sosiaaliturvamaksu (trygdeavgift) eli sosiaalivakuutus sisältyy maksamaasi veroon. Jos olet sähköinen asiakas, sinulle lähetetään sähköpostiin/matkapuhelimeen viesti työnantajan noutaessa verokorttisi.

Verovuonna 2019 suurimpaan osaan ulkomaalaisista työntekijöistä sovelletaan yksinkertaistettua verojärjestelyä, jotka kutsutaan ulkomaalaisten työntekijöiden palkan lähdeveroksi. Järjestelyyn sisältyy vakio veroprosentti, jonka työnantajasi pidättää palkanmaksun yhteydessä.

Voit valita lähdeveron sijaan tavallisten sääntöjen mukaisen verotuksen. Voit valita tämän verokorttia hakiessasi tai myöhemmin ansaintavuonna hakemalla uutta verokorttia. Valintaa ei voida muuttaa. Norjan veroviranomaisen sivuilta löydät lisätietoa palkan lähdeverosta ulkomaalaisilla työntekijöillä.

Täältä voit lukea lisää verokortin hankkimisesta. 

Työnantaja ei voi vähentää veroa vähemmän kuin verokortissa on ilmoitettu. Jos haluat, että veroa vähennetään enemmän, et tarvitse uutta verokorttia. Ota tässä tapauksessa yhteyttä työnantajaasi/palkkatoimistoosi tai mahdollisesti NAViin/eläkkeenmaksajaan ja pyydä suurempaa veronpidätystä.

Jos et ole hakenut verokorttia, on työnantaja velvollinen pidättämään tulostasi veroa 50%. Tammikuussa työnantaja voi käyttää vielä edellisvuoden verokorttia.

Työnantaja maksaa veron verottajalle. Mahdollinen ylimääräinen vero maksetaan sinulle takaisin, kun vero on lopullisesti laskettu ja olet saanut verotuspäätöksen.

Yleensä henkilöt, joilla on norjalainen henkilötunnus*, saa verokortin automaattisesti seuraavana vuonna. Jos et saa ilmoitusta veronpidätyksestä automaattisesti, täytyy sinun hakea verokorttia.

Henkilöiden, joilla on D-numero*, on haettava verokorttia joka vuosi. Huomio omat säännöt seuraavissa tapauksissa:

  • sinut on lähettänyt työtehtävään ulkomaalainen työnantaja
  • offshore-työskentely norjalaiselle työnantajalle
  • työskentelet merimiehenä norjalaisrekisteröidyllä laivalla

Lisätietoa verokortista löydät Skatteetatenin nettisivuilta. Skatteetatenilla on myös ulkomaalaisille suunnatut omat sivut, joilta saat toimintaohjeita suunnitellessasi asumista tai työskentelyä Norjassa.

Norjassa maksamasi vero kattaa sosiaaliturvaan kuulumisen kautta kaikki vakuutukset (jos esimerkiksi sairastut tai jäät työttömäksi). Pimeä työ (työ, josta ei makseta veroja) on luvatonta Norjassa. Valitettavasti pimeää työvoimaa käyttäviä työnantajia löytyy. Siksi sinun on huolehdittava, että sinulla on verokortti ja että työnantajasi maksaa veroja. Mikäli veroja ei makseta, jäät työntekijänä ilman oikeuksia esimerkiksi työttömäksi jouduttuasi.

Palkkalaskelma
Sinun tulee saada palkkalaskelma jokaisen palkanmaksun yhteydessä. Palkkalaskelmasta näet palkan määrän, miltä ajalta palkka on ja kuinka paljon veroja siitä on pidätetty. Säilytä kaikki saamasi palkkalaskelmat.

Omat tulot ja työsuhteet (a-melding)
Voit tarkistaa työnantajasi sinusta Skatteetatenille, NAVille ja Statistik Sentralbyrålle a-ilmoituksessa raportoimat tiedot. Tämä koskee kaikkia palkan-, eläkkeen- tai muun etuuden saajia.Näet tiedot omista tuloistasi ja työsuhteistasi Skatteetatenin nettisivuilta. Raportti kertoo kuluvan vuoden tiedot ja raporttiin voi valita tietojen erittelyn kuukausittain.

Jos sinulla on kysymyksiä tai mielestäsi tiedot ovat vääriä tai puutteellisia, ota yhteyttä työnantajaasi tai muuhun tiedot lähettäneeseen tahoon. Siten tiedot voidaan muuttaa ennen kuin ne esimerkiksi täytetään veroilmoitukseen.

Verovuodelta 2015 et saa enää palkkatodistusta (lønns- og trekkoppgave), vaan uudenlaisen yhteenvedon (sammenstilling) raportoiduista tiedoista. Tämä korvaa aikaisemman palkkatodistuksen (lønns- og trekkoppgave). Kaikki työnantajat, eläkkeenmaksajat ja muut palkkaa, etuuksia tai korvauksia maksavat ovat velvoitettuja tekemään tällaisen yhteenvedon jokaiselle työntekijälleen tai maksun saajalleen.

Sinun tulisi saada yhteenveto ennen 1. helmikuuta ja sen tulee sisältää:

  • raportoitujen tulojen yhteenlaskettu summa (palkat, etuudet, maksut)
  • lomarahan laskennallisena perustana oleva summa (feriepengegrunnlag)
  • ennakonpidätyksen määrä
  • työntekijänumero tai muu numero, jota käytetään tulon vastaanottajan tunnistamiseksi työnantajan järjestelmässä

Veroilmoitus*
Kaikki Norjassa työskentelevät henkilöt saavat huhtikuussa veroviranomaiselta esitäytetyn veroilmoituksen (skattemelding, aikaisemmin selvangivelse). Veroilmoitus on yhden kalenterivuoden yhteenveto tuloista, vähennyksistä, omaisuudesta ja veloista. Yhteenveto perustuu tietoihin, jotka ovat rekisteröity kohdallesi veroilmoitusta koskevana kalenterivuotena 31. joulukuuta. Verotuspäätös* tehdään veroilmoituksen tietojen perusteella. Sinun tulee itse tarkastaa, ovatko veroilmoituksen tiedot oikein. Mikäli tiedot ovat oikein, eikä sinulla ole mitään muutettavaa, ei sinun tarvitse tehdä mitään. Jos veroilmoituksen tiedot ovat väärin tai niitä pitää korjata, tee muutokset verokorttiin ja lähetä se Skatteetatenille. Jos sinulla on tuloja tai varallisuutta (esimerkiksi talo, auto, vene, käteistä) ja jätät ilmoittamatta näistä, voit joutua maksamaan lisäveroa (tilleggsskatt).

Sinun tulee itse vaatia mahdollisia verovähennyksiä täyttämällä ne veroilmoitukseen. Skatteetatenin nettisivuilta löydät listan tavallisimmista verovähennyksistä, joihin voit olla oikeutettu. Ulkomaalaisen työntekijän standardivähennys on 01.01.2019 (vuoden 2019 veroilmoituksesta) lähtien rajattu koskemaan vain ulkomaalaisia merellä tai mannerjalustalla työskenteleviä henkilöitä. Vuodesta 2019 käyttöön on otettu, Norjassa työskenteleviä ulkomaalaisia työntekijöitä koskeva, yksinkertaistettu verokäytäntö. Tätä kutsutaan palkan lähdeveroksi. Järjestely koskee ensisijaisesti Norjassa lyhyen aikaa työskenteleviä ulkomaalaisia työntekijöitä, jotka eivät verotuksellisesti asu Norjassa. Lisätietoa järjestelystä löydät Skatteetatenin nettisivuilta.

Ole yhteydessä Skatteetateniin, jos veroilmoitusta ei kuulu. Veroviranomaisen tulee tietää, mihin osoitteeseen veroilmoitus lähetetään ja olet itse vastuussa osoitetietojen toimittamisesta.

Voit lukea lisää veroilmoituksen palauttamisesta Skatteetatenin nettisivuilta. Skatteetatenilla on myös ulkomaalaisille suunnatut omat sivut, joilta saat toimintaohjeita, kun aikomuksenasi on asua tai työskennellä Norjassa.

Edeltävän ansaintavuoden veroilmoitus tulee palauttaa 30. huhtikuuta mennessä. Esimerkiksi vuoden 2019 veroilmoitus on palautettava viimeistään 30. huhtikuuta 2020.

Sinun on tehtävä veroilmoitus myös Suomeen. Ilmoita kaikki ulkomaantulosi Suomeen veroilmoituksen avulla.

Verotuspäätös
Kun verottaja on käsittelyt veroilmoituksesi, saat verotuspäätöksen. Verotuspäätöksessä näkyy tiedot verojen laskemisessa käytetyistä tuloista, työnantajan tekemistä ennakonpidätyksistä ja oletko maksanut liikaa vai liian vähän veroa. Verotuspäätös lähetetään sinulle ansaintavuotta seuraavana vuonna aikaisintaan kesäkuussa ja viimeistään lokakuussa. Mikäli olet maksanut liian vähän veroa, on sinun maksettava loppusumma maksulomakkeeseen merkattuun eräpäivään mennessä. Jos taas olet maksanut veroa liikaa, saat liikaa maksamasi summan takaisinmaksuna.

Lisätietoja verotuspäätöksestä löytyy Skatteetatenin nettisivuilta. Skatteetatenilla on myös ulkomaalaisille suunnatut omat sivut, joilta saat toimintaohjeita, kun aikomuksenasi on asua tai työskennellä Norjassa.

Rajankävijöiden verotus ja veroilmoitus
Rajankävijä*nä maksat Norjan ansiotuloistasi veroa kotikuntaasi Suomessa. Sinun täytyy kuitenkin maksaa sosiaaliturvamaksu Norjaan. Sosiaaliturvamaksu/kuuluminen Norjan sosiaaliturvan piiriin oikeuttaa sinut etuuksiin, kuten eläkkeseen, sairauspäivärahaan tai työttömyyden aikaiseen päivärahaan. Lisäksi saat oikeuden epäsuoriin etuuksiin, joita ei makseta suoraan rahana, kuten terveyspalvelujen kustannusten kattaminen. Työnantajasi on vastuussa sosiaaliturvamaksun maksamisesta.

Kun rajankävijästatuksesi varmistuu, saat verokortin 10 % veronpidätyksellä. Tämä kattaa Norjan sosiaaliturvaan kuulumisen. Verokortti on sähköinen. Tämä tarkoittaa, että työnantajasi saa verokorttisi suoraan verottajalta. Sinulle lähetetään verokortin tiedot väestörekisteriin merkittyyn osoitteeseesi. Sinun ei tarvitse palauttaa mitään työnantajallesi.

Jos olet rajankävijä ja saat NAVin maksamia etuuksia, olet verovelvollinen Norjaan. Jos esimerkiksi joudut jäämään sairauslomalle tai sinut lomautetaan, menetät statuksesi rajatyöntekijä*nä ja sinun täytyy hankkia Norjasta uusi verokortti.

Sosiaaliturvamaksua lukuun ottamatta maksat verot ja muut maksut asuinmaahasi. Sinun täytyy toimittaa kotimaan veroviranomaiselle arvio tulevista tuloista, joko tietyltä ajanjaksolta tai koko vuodelta. Sen jälkeen saat Verohallinnolta tiedon, kuinka paljon sinun pitää maksaa veroa kuukausittain. Vaikka työskentelet Norjassa, voi sinulla olla oikeus matka- tai muihin vähennyksiin.

Lähtökohtaisesti Norjassa työskentelevät rajankävijät kuuluvat norjalaisen sosiaaliturvan piiriin. Jos kuitenkin työskentelet useammassa maassa, kuulut luultavasti asuinmaasi sosiaaliturvan piiriin. Tässä tapauksessa ole yhteydessä Eläketurvakeskukseen, joka ratkaisee asian tulkinnan sinun kohdallasi.

Jos et kuulu Norjan sosiaaliturvan piiriin, saat kotimaasi eläkeviranomaiselta A1-todistuksen. Todistus vahvistaa sinun kuuluvan asuinmaasi sosiaaliturvan piiriin ja sen myötä sinun ei tarvitse maksaa sosiaaliturvamaksua Norjaan. Näytä todistus verotoimistossa, jotta se otettaisiin verokortissasi huomioon.

Lue lisää sosiaaliturvajärjestelmän jäsenyydestä