Etusivu > Yksityishenkilö > Suomesta Norjaan > Ammattiyhdistys

Ammattiyhdistys

Ammattiosasto (fagforening) muodostuu yhden tai useamman organisaation työntekijöistä. Ammattiosastojen maantieteellinen toimialue voi vaihdella. Joillakin se on kokonainen lääni. Yhden yrityksen sisällä toimivaa ammattiosastoa kutsutaan yleensä nimellä klubb. Ammattiosasto huolehtii työntekijöiden eduista. Tärkein ammattiosastojen tehtävä on työskennellä parempien palkka- ja työehtojen puolesta jäsenilleen. Ammattosaston pitäisi myös tukea sinua työntekijänä, jos sinulla on erimieliyyksiä työnantajan kanssa.

Useimmat ammattiosastot kuuluvat johonkin ammattiliittoon. Ammattiliitto on yleensä valtakunnallinen järjestö, joka koostuu paikallisista ammattiosastoista. Useimmat ammattiliitot kuuluvat johonkin neljästä ammattilittojen keskusjärjestöistä. Landsorganisasjonen (LO) on Norjan suurin ammattiliittojen keskusjärjestö, ja siihen kuuluu 21 eri ammattiliittoa. Näillä ammattiliitoilla on yhteensä noin 880 000 jäsentä. Fellesforbundet on LO:n jäsen ja on suurin ammattiliitto yksityisellä sektorilla, ja siihen kuuluu yli 150 000 jäsentä. Muut keskusjärjestöt ovat Akademikerne, Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) ja UNIO.

Palkkatyössä ollessasi voit hakea verovähennystä maksamistasi ammattijärjestön jäsenmaksusta. Tämä on usein merkitty valmiiksi veroilmoitukseesi, mutta sen puuttuessa sinun pitää itse huolehtia sen täyttämisestä veroilmoitukseen.

Työehtosopimukset
Ammattiliittojen vaikutus on Norjassa paljon suurempi kuin monessa muussa maassa. Liitot tekevät valtakunnallisia sopimuksia työnantajien kanssa. Työehtosopimus* on työnantajien järjestön ja työntekijäjärjestön palkka- ja työehdoista. Yleensä palkka- ja työehdot ovat paremmat työpaikoilla, joita työehtosopimus sitoo, kuin työpaikoilla, joilla se ei sido. Palkan ja muiden etuuksien määrä riippuu työehtosopimuksen sisällöstä. Palkan taso voi vaihdella aloittain.

Työehtosopimusten yleistäminen
Norjassa monet työehtosopimukset ovat tehty yleispäteviksi. Monet palkka- ja työehdoista on toisin sanottuna sidottu lailla. Tämä tarkoittaa, että päätökset koskevat kaikkia työntekijöitä alalla, jota sopimus koskee, myös ulkomaalaisia työntekijöitä ja norjalaisia ei-organisoituneita työntekijöitä.

Jäsenyys
Sinun täytyy maksaa tietty summa vuodessa kuuluaksesi ammattiliittoon. Jäsenmaksu (kontingent) voi olla jokin prosentti bruttopalkasta tai määrätty summa. Lisäksi paikallinen ammattiliiton osasto voi periä jonkin hallintomaksun. Voit kuulua ammattiliittoon kansalaisuudesta huolimatta tai siitä, missä työpaikkasi on rekisteröity. Jos sinulla tulee ongelmia työpaikalla, voi ammattiliiton luottamusmies auttaa sinua. Ongelmana voi olla esimerkiksi erimielisyydet työnantajan kanssa, puutteellinen palkan/lomarahojen maksu, perusteeton irtisanominen tai työtapaturma. Useat ammattiliitot tarjoavat vakuutusjärjestelyjä osana jäsenyyttä.

Ammattiliittoon liittyminen on etu. Maiden välillä on myös olemassa yhteistyösopimuksia, jotka saattavat esimerkiksi mahdollistaa suomalaisen jäsenyyden siirtämisen norjalaiseen ammattiliittoon. Selvitä omasta ammattiliitostasi, mikä on paras ratkaisu sinulle.