Etusivu > Yksityishenkilö > Suomesta Norjaan > Sinun vakuutuksesi ja eläkkeesi

Sinun vakuutuksesi ja eläkkeesi

Jos muutat Suomesta ulkomaille työskennelläksesi toisessa Pohjoismaassa tai ETA-maassa, siirryt yleensä työskentelymaan sosiaaliturvan piiriin, riippuen työsuhteen kestosta. Suomalaisen työnantajan ulkomaille työtehtävään lähettämät työntekijät muodostavat tässä poikkeuksen. Jos kuulut heihin, säilytät yleensä jäsenyytesi suomalaiseen sosiaaliturvaan.

Muuttaessasi Suomesta toiseen EU/ETA-maahan alle vuodeksi ilman suunnitelmia ulkomailla työskentelystä, pysyt yleensä Suomen sosiaaliturvan piirissä ja sinulla on oikeus Kelan etuuksiin. Mikäli taas suunnittelet asuvasi ulkomailla yli vuoden, menetät useimmissa tapauksissa oikeuden Suomen tukiin ja sinun on palautettava Kela-korttisi.

Mikäli muutat toiseen pohjoismaahan tai EU/ETA-maahan opiskelun vuoksi, säilytät yleensä jäsenyytesi Suomen sosiaaliturvaan koko opiskeluajan näin halutessasi, ellet työskentele opiskelumaassa.

On tärkeää ottaa yhteyttä Kelaan aina muuton yhteydessä, huolimatta siitä onko muutto väliaikainen vai pysyvä. Voit lukea asiasta enemmän Kelan nettisivuilta.

Muuttaessasi toiseen Pohjoismaahan, on sinulla mahdollista saada hyväksiluetuksi toisen maan sosiaalivakuutukset, vakuutusoikeudet ja työskentelyjaksot. Useimmat maat vaativat tietyn pituista työskentelyjaksoa ennen näiden oikeuksien siirtämistä. Työssäoloehdot ovat maakohtaisia. Sinun on itse selvitettävä, millaisia ehtoja siinä maassa on, johon muutat.

Työttömänä ollessa ei voi muuttaa Norjaan (tai EU/ETA-maahan) ja saada Norjan sääntöjen mukaista päivärahaa. Kaikki maat vaativat tietyn pituista työskentelyjaksoa ennen sosiaalivakuutuksen kattavuutta.

Poikkeuksena tästä vaatimuksesta on esimerkiksi tilanne, kun muutat takaisin kotimaahasi viiden vuoden sisällä. Jos työttömäksi jouduttuasi muutat takaisin Suomeen, on sinulla samat saavutetut oikeudet kuin lähtiessäsi ilman että ehdot paluuseen täyttyvät. Huomio, että sinun on täytettävä kansalliset ehdot ollaksesi oikeutettu etuuksiin ja niiden maksuun.

Jotta oikeutesi toteutuisivat uudessa työpaikassa, on hyvä kuulua johonkin ammattiliittoon. Ammattiliitto voi tiedottaa yrityksestä, palkasta, työajasta, lomista, vakuutuksista, tasa-arvokysymyksistä ja muista työmarkkinoita koskevista lakiasioista ja säännöistä. Ammattiliiton jäsenyys ei ole pakollista. Monilla ammattiliitoilla on sopimuksia sisarorganisaatioiden kanssa muissa pohjoismaissa. Voit selvittää omalta ammattiliitoltasi Suomessa, onko heillä tällaista sopimusta.

Eläke
Mikäli olet aikanaan kuulunut usean maan sosiaaliturvan piiriin, tulet vanhuus- tai työkyvyttömyyseläkeläisenä saamaan eläkettä kaikista näistä maista, riippuen jäsenyysajasta ja kuinka suuri eläkekertymäsi on jokaisessa maassa. Jokainen maa maksaa eläkettä omien määrien ja ikärajojensa mukaisesti. Huomioi, että eläkeikä vaihtelee Pohjoismaiden välillä. Sinun tulee itse seurata eläkeikiä maissa, joissa olet ansainnut eläkeoikeuksia. Lisätietoa eläkkeistä löydät täältä täältä.