Etusivu > Yksityishenkilö > Suomesta Norjaan > Eläke Norjassa

Eläke Norjassa

Norjan eläkejärjestelmä rakentuu kolmesta osasta:

  • Alderspensjon eli sosiaaliturvaperustainen vanhuuseläke (NAV*)
  • Tjenestepensjon eli työnantajan maksama eläke (työeläke)
  • Egen pensjonsparing eli oma eläkesäästäminen

Vanhuuseläke (NAV)
Norjan eläkejärjestelmän pohja on sosiaaliturvajärjestelmässä. Sosiaaliturvasta katettava vanhuuseläke varmistaa, että sinulla on tuloja eläkkeelle siirryttyäsi (eläkeikä 67).

Sosiaaliturva* otettiin käyttöön 1967 ja on Norjan eläkejärjestelmän perusta. Tavoitteena on varmistaa eläke, joka on kohtuullinen suhteessa aikaisempiin ansiotuloihin. Samalla varmistetaan hyvä jakoperustelu, turvaten muun muassa kaikille hyvä vähimmäiseläketaso (aikaisemmin vähimmäiseläke, minstepensjon), myös heille jotka eivät ole olleet aktiivisesti työelämässä.

Sosiaaliturvaperusteinen eläke rahoitetaan vuotuisesta valtionbudjetista. Pääasiassa tämä tarkoittaa sitä, että nyt työelämässä olevat maksavat eläkettä tämän hetken eläkeläisille. Sosiaaliturvan juokseva rahoitus tarkoittaa, että nuoremmat huolehtivat vanhemmista.

Kuinka paljon vanhuuseläkettä sinulle maksetaan, riippuu elämäsi aikaisista tuloistasi sekä siitä, kuinka monta vuotta olet asunut Norjassa. Eri ikäluokkia koskee myös omat säädöksensä.

Säännöt eläkkeennostamisesta ovat joustavia, ja mahdollistavat eläkkeen nostamisen 62 vuotta täytettyäsi, mikäli sinulla on ollut tarpeeksi ansiotuloja. Voit nostaa täyttä eläkettä tai osittaista eläkettä eri asteisena: 20 %, 40 %, 50 %, 60 % tai 80 %. Mitä aikaisemmin aloitat eläkkeen nostamisen, sitä pienempi vuosittainen eläke on.

Työnantajan maksama eläke (työeläke)
Eläkkeesi määräytyy sen mukaan, millaisessa eläkejärjestelyssä olet työsuhteesi kautta ollut. Useimmilla ihmisillä on sosiaaliturvaperusteisen eläkkeen lisäksi oikeus nykyisten ja aikaisempien työsuhteiden kautta kertyneeseen työeläkkeeseen.

Yksityisen sektorin työntekijöiden työeläke on säädelty lailla pakollisesta työeläkkeestä (OTP). Tämä laki velvoittaa kaikki työnantajat järjestämään työntekijöidensä työeläketurvan ja asettaa tiettyjä vaatimuksia vakuuttamisjärjestelylle.

Suurin osa kunnissa, sairaanhoitoyrityksissä, lääneissä tai julkiseen sektoriin sidoksissa olevilla yhteisöissä työskentelevistä on jäsenenä KLP:n julkisessa työeläkejärjestelmässä.  Järjestelmä kattaa sosiaaliturvaperusteisen eläkkeen, työkyvyttömyyseläkkeen/kuntoutuseläkkeen ja perhe-eläkkeen.

Työeläke sovitetaan yhteen sosiaaliturvaperusteisen eläkkeen kanssa. Yhteensovittamisen jälkeen sosiaaliturvaperusteinen eläke maksetaan kokonaisena ja muut eläkejärjestelmät vähentävät vastaavasti niiden eläkemaksusta sosiaaliturvaperäisen eläkkeen määrän.

Sinulla voit olla oikeus myös sopimusperusteiseen eläkkeeseen (AFP, avtalefestet pensjon), mikäli se sisältyy työnantajaasi sitovaan työehtosopimukseen. AFP:n piiriin kuuluu kaikki julkisen sektorin työntekijät, sekä noin puolet yksityisen sektorin työntekijöistä. Huomaa, että sinun on täytettävä tietyt yksilölliset ehdot ollaksesi oikeutettu AFP:in. Lisätietoa eläkkeestä saat työnantajaltasi tai eläkevakuutusyhtiöstäsi.

Oma eläkesäästäminen
Oma säästäminen tili- ja rahastosäästämisen, osakesijoittamisen tai yksityisten eläkesopimusten kautta voi myös olla osa eläkettäsi. Nämä maksetaan sinulle muiden eläkemaksujen lisäksi, kun jäät eläkkeelle. On useampia säästämistapoja juuri eläketarkoitukseen. Oma eläkesäästäminen on vapaaehtoista, päätät siis itse haluatko säästää eläkettä varten.